Gevelstenen zijn er in vele soorten en maten; van een klein bordje met een simpele afbeelding tot hele taferelen, maar één ding hebben zij gemeen…de voorstelling heeft altijd te maken met het huis en veelal met zijn vroegere of huidige bewoners. Het was voor de huisnummering dé manier om aan te geven wie er in een bepaald huis woonde en wat zijn of haar beroep was. De gevelsteen is een geheugensteun.

Over gevelstenen

Een lange tijd geleden werden er nog geen huisnummers toegepast, maar pasten bewoners van een pand gevelstenen toe. U kon een woning herkennen aan een gevelsteen die iets vertelde over de bewoner. Vaak kwam het beroep van de bewoner terug in een gevelsteen. Daarnaast waren de voorstellingen vaak eenvoudig van aard. Zo worden er dieren, familiewapens of voorwerpen afgebeeld. Met gevelstenen kon elke woning zich onderscheiden van een andere woning. Iedere woning had een uniek gezicht. Naast gevelstenen zijn er ook ‘eerste-steen-legging’ tegels die in de muur van een (nieuw) huis worden bevestigd. Deze zijn veelal voorzien van namen en data, maar er kan ook een afbeelding op staan. Over het algemeen worden deze stenen gemaakt van Belgisch Hardsteen.

Passie en kennis voor gevelstenen

Het toepassen van gevelstenen komt nog steeds voor. Niet alleen bewoners plaatsen een gevelsteen op hun (nieuwe) woning, maar ook bij nieuwe bouwprojecten worden er gevelstenen toegepast. Deze gevelstenen worden aangebracht in de voorgevel van een gebouw. Wij kunnen u helpen met het maken van een keuze voor een gevelsteen door onze passie en kennis voor gevelstenen. Ook kunt u kiezen voor een ‘eerste-steen-legging’ tegels die in de muur van uw pand worden bevestigd. Op deze tegels kan een afbeelding staan, maar ook worden deze tegels vaak voorzien van data en namen. Wij maken deze stenen voornamelijk met Belgisch Hardsteen.

Gevelstenen van Steenhouwerij van Ommen

Wilt u meer weten over de gevelstenen van Steenhouwerij van Ommen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast kunt u uw eigen karakter meegeven aan het bouwproject. 

 

Gevelsteen Verzorgingstehuis Margaretha, Burgwal, Kampen
Materiaal: Bianco del Mare
Reproductie van een oorspronkelijke gevelsteen uit 1630 (uit de Burgwalstraat)
gemaakt door Michiel van Ommen (2015)

DSC01648

 

Gevelsteen ‘Hij Houwt Steen’ Steenhouwerij Van Ommen, Gildestraat 22 Kampen
Materiaal: Bianco del Mare, voorzien van verf op lijnoliebasis
gemaakt door Michiel van Ommen (2015)

Steenhouwer